Adwind - o platformă de malware pentru toate sistemele de operare

Adwind - o platformă de malware pentru toate sistemele de operare

Fiind utilizator de Linux, articolele de presă care anunță descoperirea unui nou virus nu mă pasionează. Cu toate astea, azi mi-a atras atenția un articol publicat de Hotnews:

Articolul publicat de Hotnews.

Pe aceeași temă mai găsiți câte ceva aici și câteva răspunsuri la întrebări aici.

O dată ce acest program, pe nume Adwind ajunge pe computerul, laptopul, tableta. telefonul dvs., va da utilizatorului de la distanta (sa-i spunem deocamdată "hacker", deși programul poate fi folosit de absolut oricine) acces nemijlocit la ecran (control la distanță), fișiere (documente, fotografii), parole (tastate sau păstrate), conturile de e-mail, facebook, conturi bancare - pe scurt, acces la orice.

Interesant e că troianul este scris în limbajul Java, ceea ce îl face capabil să ruleze oriunde - nu numai pe Windows ci și pe Linux, Mac sau Android.

Am să vorbesc acum din punctul de vedere al unui hacker - deși nu sunt în nici un caz unul. Singura dificultate este să păcălești utilizatorii să-l instaleze. Pe Windows e simplu - infectezi un site cu un alt troian numit "dropper" care se ocupă de downloadul și instalarea Adwind-ului și inviți victimele să viziteze situl. Sau trimiți o căruță de spam-uri cu troianul în ele, păcălind oamenii să dea click pe fișierul atașat. (cea mai răspândită metodă). Pe Linux e mai dificil, trebuie să găsești o minciună suficient de inteligentă pentru ca utilizatorul să se obosească singur să instaleze ce îi trimiți. Pe Android lucrurile stau similar ca pe Linux - dar s-a dovedit că utilizatorii sunt destul de nătăfleți încât să downloadeze și să instaleze aplicații care le promit ceva frumos - în acest caz promiterea controlul total la distanță al telefonului de pe propriul PC e o momeală atractivă - și Adwind se pricepe perfect la controlul la distanță. Cu care ocazie preiei și controlul PC-ului respectivului, ca bonus.

Situația tinde să devină gravă - din articolele de mai sus rezultă că până acum sunt vreo 430.000 de victime ale acestui malware, inclusiv organizații importante. Dar, ce e destul de rău, nu trebuie să fii nepararat un hacker pentru ca să te folosești de tărășenia asta. În plus, astfel de troieni au existat de când lumea pe Windows, dar, mai grav, e că acum acum pot rula peste tot.

Pe Youtube se găsesc câteva filmulețe cu exemple de utilizare - "demo-uri". Nu dau link-uri, oricine e interesat, le găsește.

This article is my 9th oldest. It is 396 words long, and it’s got 0 comments for now.